Fokus-serie om Nano: Del 1 - Vad betyder nano egentligen?

Varför skriver vi en Fokus-serie om Nano?

För att begreppet nano är väldigt missförstått. Många förknippar nano med något negativt och tror att nanopartiklar är små och kan tränga in överallt. Hur det egentligen ligger till med nanopartiklar kommer vi att reda ut här under hösten.

Del 1. Vad betyder nano egentligen?

Nano är ett prefix och används på samma sätt som prefixen kilo och milli. En kilometer är samma sak som tusen meter. En millimeter är samma sak som en tusendels meter. På samma sätt är en nanometer samma sak som en miljarddels meter. En nanopartikel är alltså en pytteliten partikel och har en diameter mellan 1-100 nanometer.

Det låter ju litet. Men i kemisammanhang är nanopartiklar faktiskt ganska stora. Om vi äter nanopartiklar kommer de inte kunna passera tarmväggen och gå ut i blodet. De kommer istället att försvinna bakvägen. Om vi smörjer nanopartiklar på huden kommer de att vara för stora för att penetrera hudlagren och nå blodbanan. Om vi andas in nanopartiklar kommer de heller inte vara små nog för att passera lungornas alveoler och nå blodet. Man säger därför att nanopartiklar inte är biotillgänliga.

Hur små måste molekyler vara för att vara biotillgänliga? Och, finns det inga risker med nanopartiklar? Häng med i del 2.