Ingen hälsorisk förknippad med aluminium i antiperspiranter

Aluminium i antiperspiranter och dess eventuella negativa effekt på människors hälsa har diskuterats flitigt under många års tid. Förespråkare inom framförallt naturlig hudvård hävdar att det finns en risk för alltifrån bröstcancer till Alzheimers associerad med aluminium i kosmetik. Vad stämmer och hur ska man tänka vid val av antiperspirant och deodorant? Toxintelligence reder ut mot bakgrund av den vetenskap som finns på området.

Stor utredning kring hälsorisker med aluminium i kosmetik

Inom EU finns en kommitté (Scientific Committee on Consumer Safety (SCCS)) som vid jämna mellanrum blir ombedda att lämna utlåtanden kring huruvida det finns hälso- och säkerhetsrisker kopplat till bland annat kemikalier i kosmetik. Kommittén består av en rad oberoende experter som granskar den vetenskapliga data som finns tillgänglig. Kommitténs utlåtanden fungerar sedan som viktiga underlag för våra politiker när de fattar beslut kring huruvida det behövs ny eller uppdatering av befintlig lagstiftning.

Korta fakta:

Antiperspirant

Innehåller aluminiumsalter som, vid kontakt med proteiner i svett, bildar små korkar som täpper till svettkörtlarnas öppningar. Därigenom förhindras svett från att utsöndras. De små korkarna som bildas vid svettkörtlarnas öppningar försvinner vid tvätt.

Deodorant

Innehåller inte aluminiumsalter och förhindrar därför inte utsöndring av svett som en antiperspirant gör. En deodorant har istället som funktion att maskera lukten av svett dels genom innehåll av ämnen som minskar bakterietillväxt men framförallt genom ett högt parfyminnehåll.

Aluminium

  • Vanligaste metallen i marken.

  • Enligt Livsmedelsverket får vi dagligen i oss aluminium genom den mat som vi äter och vårt dricksvatten. Halten av aluminium i livsmedel är dock så låg att det är ofarligt för oss människor.

  • Är en godkänd livsmedelstillsats med E-nummer 173.

Eftersom just aluminium i kosmetik och framförallt i antiperspiranter länge varit ett hett diskussionsämne med delade åsikter, har SCCS gjort en gedigen genomgång av ämnet. Slutsatsen är att aluminiumsalter i antiperspiranter inte innebär någon känd hälsorisk. Det finns heller ingen hälsorisk kopplat till aluminium i vare sig tandkräm eller läppstift.

SCCS fastslår att det finns vetenskapliga studier som visar att aluminium kan passera genom huden och bli biotillgängligt. Mängden aluminium som passerar genom huden är dock mycket liten. Det gör att SCCS anser att det aluminium som tillförs kroppen vid en daglig användning av antiperspirant eller annan kosmetika som innehåller aluminium är så pass låg att det inte utgör en signifikant addition till det aluminium som vi naturligt redan har i kroppen.

Vad händer nu?

I och med SCCSs utlåtande, är sannolikheten för ett lagstiftat förbud eller en hård begränsning av aluminium i kosmetik låg. Som konsument kommer man därför, precis som idag, själv kunna välja om man vill köpa en antiperspirant eller deodorant som innehåller aluminium eller en som inte innehåller det.

Med största sannolikhet kommer förespråkare för naturlig kosmetik och hudvård fortsätta hävda att någon form av försiktighetsprincip bör tillämpas och att det åtminstone är bättre att använda antiperspiranter som innehåller ”naturligt aluminium” i form av mineralsaltet alun än syntetiskt aluminiumsalt; ett påstående som helt och hållet saknar vetenskaplig grund.

SCCSs utlåtande tål att upprepas – det finns ingen känd hälsorisk förknippad med aluminium i antiperspiranter. Den som haft funderingar och känt oro kopplat till hälsa och aluminium i kosmetik kan med lugn välja och hitta sin personliga favorit bland alla de olika antiperspiranter och deodoranter som finns på marknaden.

Klicka här för att läsa SCCS Opinion on the safety of aluminium in cosmetic products.