Tobaksfria nikotinprodukter – en komplex produktkategori

Från och med den 1 januari 2024 måste tillverkare och importörer av tobaksfria nikotinprodukter anmäla sina produkter till Folkhälsomyndigheten. Produktanmälan ska inkludera viktig information såsom produktingredienser, nikotindos och en försäkran om att produkten är tillverkad i enlighet med de krav som ställs på tobaksfria nikotinprodukter.

En tobaksfri nikotinprodukt avser en produkt som inte innehåller tobak men som innehåller nikotin för konsumtion. Ett exempel på en tobaksfri nikotinprodukt är snusliknande produkter, som användas på ett sätt som motsvarar tobakssnus.

Tobaksfria nikotinprodukter regleras av flera lagstiftningar, vilket gör dem till en komplex produktkategori. Från och med den 1 januari 2023 infördes nya lagkrav för tobaksfritt snus i Sverige. En av dessa förändringar kräver specifik märkning enligt Folkhälsomyndighetens regler för tobaksfria nikotinprodukter. Detta inkluderar svenska hälsovarningar och svenska innehållsdeklaration.

En annan viktig förändring som trädde i kraft den 1 januari 2023 är att tobaksfria snusliknande produkter nu officiellt jämställs med livsmedel enligt livsmedelslagen i Sverige. Tidigare betraktades endast tobakssnus och tuggtobak som likställt med livsmedel enligt svensk lag.

Denna omklassificering innebär att de svenska reglerna för särskilt farliga kemiska produkter inte längre gäller för tobaksfritt snus, eftersom dessa produkter nu omfattas av livsmedelslagen. Produkter som faller under livsmedelslagen behöver inte heller anmälas till Kemikalieinspektionens produktregister enligt de nya reglerna. Detta är en anpassning av reglerna för att bättre passa den nya klassificeringen av tobaksfritt snus som livsmedel.

Men nu börjar det bli lite klurigt, för trots att tobaksfritt snus jämställs med livsmedel enligt svenska lagar, betraktas det inte som ett livsmedel enligt definitionen i EU:s livsmedelsförordning. Därför omfattas tobaksfritt snus inte av undantaget för livsmedel som finns i CLP-förordningen, en lagstiftning som tillämpas för kemiska produkter. Det innebär att du som säljer tobaksfritt snus behöver känna till och följa reglerna i CLP-förordningen när det gäller klassificering, märkning och förpackning av era produkter.

Behöver du hjälp med produktanmälan av tobaksfria nikotinprodukter eller har frågor om märkning och klassificering? Tveka inte att höra av dig!

Sofia Jacobsson
Consultant
M.Sc. Food Science
076-126 87 78
sofia.jacobsson@toxintelligence.se