Kosmetika är säkrare än många tror

Kosmetika är väl reglerad i EU

Kosmetiska produkter regleras genom en rad olika lagstiftningar där den mest omfattande är kosmetikaförordningen (EG) No 1223/2009, en förordning som gäller i hela EU/EES. Därtill finns det en svensk förordning som innehåller bland annat språkkrav, det finns lagstiftningar som reglerar hur produkter får marknadsföras och transporteras samt regler för olika typer av förpackningar. Som tillverkare eller distributör av en kosmetisk produkt måste du ha koll på alla dessa bestämmelser, något som kräver resurser i form av både tid, pengar, kompetens och intresse. Att en kosmetisk produkt på EU-marknaden skulle vara oreglerad är därför långt ifrån sant.

Säkerhetsbedömning

En viktig del i EU:s kosmetikaförordning handlar om kraven på kosmetiska produkters säkerhet. Det är ett lagkrav att alla kosmetiska produkter på EU-marknaden ska vara säkra för människors hälsa. Säkerheten ska bedömas genom att göra en säkerhetsbedömning och upprätta en säkerhetsrapport (CPSR – Cosmetic Product Safety Report) för varje kosmetisk produkt. En säkerhetsbedömning innehåller bland annat information om ingredienserna i produkten och dess toxikologiska egenskaper. Tillsammans med en bedömning av hur produkten är tänkt att användas är dessa faroegenskaper själva kärnan i säkerhetsbedömningen. En säkerhetsbedömning ska göras av en person med dokumenterad kompetens inom farmaci, toxikologi, dermatologi, medicin eller motsvarande ämne.

Pedagogiskt vägledningsdokument

Att läsa, förstå och tolka lagtext är inte alltid helt enkelt. För att förstå kraven kopplat till säkerhetsrapporten för kosmetiska produkter har därför branschorganisationen Kosmetik- och Hygienföretagen (KoHF) tagit fram ett vägledningsdokument med syfte att förenkla och förtydliga gällande regler. KoHF anordnade dessutom nyligen en heldag om kosmetiska produkters säkerhet i samarbete med Toxintelligence och Läkemedelsverket. På heldagen tydliggjorde Läkemedelsverket sin tolkning av lagkraven och berättade om sin marknadskontroll av kosmetiska produkter i Sverige. Toxintelligence presenterade det nya vägledningsdokumentet och gav praktiska tips kopplat till säkerhetsbedömning.

Vägledningsdokumentet finns på KoHFs hemsida publikt för alla. Klicka på bilden nedan för att komma till vägledningsdokumentet.

KoHFs vägledningsdokument om säkerhetsrapporten för kosmetiska produkter (CPSR).