Greenwashing och Cherry Picking

I december 2023 kunde Kalla Fakta avslöja att företaget SWATABs produkt ”DIRO-vatten” inte fungerar som tvättmedel. Trots att företagets tvättmetod enligt granskningen är en bluff har de kunnat fortsätta sin verksamhet under många år. Genom både Green washing och Cherry picking påstås företaget ha fuskat sig till miljoner i statliga bidrag.

 

Cherry Picking

Cherry Picking är ett begrepp inom vetenskapen som innebär att man väljer ut specifika data eller resultat som gynnar ens egna teser eller slutsatser, samtidigt som man ignorerar eller förbiser andra data som inte passar ens narrativ. Enligt Kalla Faktas granskning har denna metod använts av tvättmedelsföretaget SWATAB i syfte att tillskansa sig statliga miljonbidrag från Energimyndigheten.

Kalla Fakta kunde visa att SWATAB har manipulerat sina ansökningar genom att välja bort negativa testresultat och överdriva positiva resultat från äldreboenden som har testat deras system. Enligt Kalla Faktas granskning har de flesta av dessa äldreboenden inte upplevt några positiva resultat och ville faktiskt sluta använda systemet så snabbt som möjligt. Trots detta presenterade SWATAB dessa tester som framgångsrika i sina ansökningar.

Även räddningstjänsten har investerat i SWATABs tvättmetod i hopp om att minska kostnader för tvättmedel och bidra till en bättre miljö. Men även här har brister i metodens effektivitet blivit uppenbara i Kalla Faktas granskning. Det är naturligtvis ytterst allvarligt att cancerogena sotpartiklar inte försvinner vid tvätt av räddningstjänstens kläder.  

 

FAKTA OM SWATAB

SWATAB säljer en maskin som filtrerar inkommande kranvatten. Filtret filtrerar bort joner och mineraler och resultatet blir ett vatten med lägre halt av joner och mineraler jämfört med vanligt kranvatten. Detta vatten kallar företaget för DIRO-vatten.

DIRO-vatten är dock väldigt likt vanligt kranvatten och har därför i allt väsentligt likadana egenskaper som kranvatten. Dessutom är DIRO-vatten inte DIRO-vatten i särskilt lång tid in i en tvätt- eller städprocess. Samma sekund som DIRO-vattnet kommer i kontakt med smutsig textil eller en dito skurmopp så upphör vattnet att vara just DIRO-vatten.

Så även om DIRO-vatten hade fungerat, vilket det alltså inte gör, så hade den effekten försvunnit efter någon sekund in i tvättprogrammet eller städningen.

Den som vill tvätta eller städa ”kemikaliefritt” kan alltså lika gärna använda vanligt kranvatten. Det är lika effektivt som DIRO-vatten men mycket billigare. Och dessutom miljövänligare eftersom vanligt kranvatten inte kräver något energikrävande vattenfilter. Problemet är bara att det inte blir rent om man bara använder vatten. Smuts är ofta fet och fett går inte att lösa i vatten. För att uppnå ett bra resultat tillsätts därför kemikalier i
form av tensider, syror, baser eller enzymer till tvätt- och rengöringsprodukter.

 

Greenwashing

Trots SWATABs påståenden om att metoden är revolutionerande har det inte presenterats några vetenskapliga belägg som stöder deras påståenden. Oberoende tester, inklusive de utförda av forskningsinstitutet RISE, har visat att det inte finns någon märkbar skillnad mellan att tvätta med ultrarent vatten och att använda vanligt kranvatten. DIRO-vatten är verkligen ett flagrant exempel på Greenwashing. I detta fall i dubbel bemärkelse eftersom produkten varken gör rent eller är miljövänlig.

Har du blivit utsatt för Cherry picking eller misstänker Greenwashing? Tveka inte att kontakta oss så kan vi hjälpa till med strategisk rådgivning kring korrekt marknadsföring och robust effektbevisning. Toxintelligence har stor erfarenhet som vetenskapligt sakkunniga i marknadsrättsliga processer där kemisk-tekniska produkter varit involverade.

Hanna Andersson
Consultant
M.Sc. Chemical Engineering
073-062 69 22
hanna.andersson@toxintelligence.se