Fokus-serie om Nano: Del 2 - Nano och lungskador

Fokus-serie om Nano: Del 2 - Nano och lungskador

Varför skriver vi en Fokus-serie om Nano?

För att begreppet nano är väldigt missförstått. Många förknippar nano med något negativt och tror att nanopartiklar är små och kan tränga in överallt. Hur det egentligen ligger till med nanopartiklar kommer vi att reda ut under hösten.

Del 2 - Nano och lungskador

Nanopartikeln en mycket liten men fortfarande större än många andra molekyler som vi frivilligt exponeras för i vardagen som till exempel socker, vitaminer och mineraler. Att andas in en hög koncentration partiklar under lång tid, oavsett storlek, är skadligt för lungorna.

Fokus-serie om Nano: Del 1 - Vad betyder nano egentligen?

Fokus-serie om Nano: Del 1 - Vad betyder nano egentligen?

Varför skriver vi en Fokus-serie om Nano?

För att begreppet nano är väldigt missförstått. Många förknippar nano med något negativt och tror att nanopartiklar är små och kan tränga in överallt. Hur det egentligen ligger till med nanopartiklar kommer vi att reda ut här under hösten.

Del 1. Vad betyder nano egentligen?

Nano är ett prefix och används på samma sätt som prefixen kilo och milli. En kilometer är samma sak som tusen meter. En millimeter är samma sak som en tusendels meter. På samma sätt är en nanometer samma sak som en miljarddels meter. En nanopartikel är alltså en pytteliten partikel och har en diameter mellan 1-100 nanometer.

Glycerin – Världens bästa ingrediens?

Glycerin är en vanlig ingrediens i hudvård där den tillsätts främst för sina återfuktande egenskaper. Tack vare sina tre hydroxylgrupper tillför glycerin mycket vatten vilket är positivt för hudens fuktbalans. Vidare är glycerin en väldigt liten molekyl som tränger ner djupt i huden. På grund av dessa egenskaper har glycerin förmågan att sprida sig väl och bilda små vätskereservoarer som temporärt förtjockar det översta hudlagret. Fuktbalansen i sin tur är viktig för såväl elasticitet som barriärfunktion och kan därmed sägas vara en förutsättning för god hudhälsa. Glycerin är en väl beprövad ingrediens som använts länge, är relativt billig och ger minimal negativ miljöpåverkan. Vi på Toxintelligence ger därför tummen upp för glycerin.

Kemikaliedagarna 17-18 oktober 2018

I år anordnas Kemikaliedagarna 2018 i Göteborg och är ett samarbete mellan IKEM branschförbund och KTF. Pär från Toxintelligence kommer att vara moderator under dessa två dagar men kommer även inleda med en halvdagsutbildning i CLP på förmiddagen den 17 oktober. Varför inte vässa kunskaperna om regelverket eller fräscha upp minnet med lite repetition? Säkra din plats redan idag och ta del av det spännande programmet!