E-märket på färdigförpackningar

Det finns krav på hur färdigförpackade produkter, såsom vissa livsmedel, kemikalier och kosmetika, ska märkas, hur mycket volymen/vikten får avvika från vad som anges på en produkt, samt hur det ska mätas och kontrolleras. Kraven finns för att konsumenter ska kunna lita på att de faktiskt får den mängd som de betalar för. I Sverige är det Swedac som ansvarar för tillsynen av dessa krav, med undantag för färdigförpackade livsmedel där Livsmedelsverket är tillsynsmyndighet.

Kraven på färdigförpackade produkter och e-märkning finns inom hela EU, men i Sverige specificeras de bland annat i Swedacs föreskrift om färdigförpackade varor. Dessa krav omfattar färdigförpackningar med en vikt/volym som är mellan 5 gram/milliliter och 10 kilogram/liter. Förpackningar som är mindre än 5 gram/milliliter omfattas inte av kraven enligt Swedacs föreskrift, och enligt EUs kosmetikaförordning behöver exempelvis inte mängden anges på etiketten för sådana små förpackningar.

I Swedacs föreskrift hittar man exempelvis följande krav kring märkning på färdigförpackningar:

  • Den nominella mängden ska anges med siffror som är minst 3 mm höga för mängder mellan 50 gram och 200 gram, och 2 mm höga för mängder under 50 gram

  • Om ett e-märke finns på produkten ska det vara minst 3 mm högt och placeras inom samma synfält som den nominella vikten eller volymen.

  • E-märket sak vara utformat på ett specifikt sätt.

E-märket är frivilligt, men indikerar att den färdigförpackade produkten uppfyller kraven för mängd och märkning enligt Swedacs föreskrift och att förpackaren har låtit ett ackrediterat certifieringsorgan kontrollera produktionen. Det fungerar som en kvalitetsstämpel inom Sverige och EU, och underlättar försäljningen i
EU-länderna.


Vad är då konsekvenserna om man placerar ett e-märke på en produkt som inte uppfyller kraven ovan? Vid ett tillsynsärende får företaget först ett påpekande från myndigheten och om man inte åtgärdar synpunkterna från tillsynsmyndigheterna kan man få försäljningsstopp.

Om ni har några frågor eller funderingar gällande E-märkning eller kosmetiska produkter. Tveka inte att kontakta oss.

Ena Iglebaek Herceglija
Consultant
M.Sc Chemistry
073-311 87 62
ena.herceglija@toxintelligence.se